Tip 1: Reinigen

De eerste tip die we kunnen geven voor het onderhoud van je schilderwerk is maakt het regelmatig schoon. Met regelmatig schoonmaken bedoel we  circa vier keer per jaar. Het schoonmaken kan met een zachte doek en een neutraal schoonmaakmiddel en heeft een positieve invloed op de levensduur van de verf. Dit komt omdat er in de lucht agressieve stoffen kunnen zijn die de verf doen aantasten. Met het schoonmaken worden deze verwijderd en zo zal de verf langer mee gaan.

Tip 2: Controleer het schilderwerk

Als je toch regelmatig je kozijnen en deuren en ander houtwerk aan het schoonmaken bent dan is het een kleine moeite om het houtwerk te controleren en te inspecteren. Kijk goed of je beschadigingen of houtrot ziet. Houtrot is in een beginnend stadium als het nog hard is. Je kunt dan verrot hout eraf krabben en later schuren. Als het hout echt zacht is geworden zijn de problemen groter en moet misschien het hout vervangen worden. Bij het schoonmaken moet je goed opletten of er ook resten op de handdoek/vaatdoek achterblijven. Als dit namelijk zo is kan het zijn dat de verf niet meer goed hecht. Als dit gebeurt verliest het de beschermlaag. Natuurlijk als het verf erg is verkleurd door de zon dan is dit ook een goede indicatie dat het schilderwerk aan vervanging toe is. Daarnaast kun je letten op vochtplekken. Je kunt dit herkennen aan groene plekken op het houtwerk. verwijder mos en algen als je dee tegenkomt.

Tip 3: Lekker krabben

Probeer rotte en beschadigde plekken in het houtwerk bij te krabben met een plamuurmes. Gebruik voor het vullen nooit nooit gewone plamuur. Als je alleen naden ziet kun je deze opvullen met acrylaat kit.Als er beschadigingen zijn moeten deze gevuld worden met houtvul en/of houtrot behandelaar. Daarna moet je de ondergrond eerst gronden. Daarvoor dien je eerst de beschadigde plekken licht op te schuren (bij voorkeur korrelgrootte 120) schoon te maken en te ontvetten. Dit is belangrijk voor de hechtlaag. Als je regelmatig je schilderwerk bijwerkt hoef je minder vaak een schilder in te huren.

 

Tip 4: Zorg voor ventilatie

Je bent het misschien weleens tegengekomen: donkere vlekken en/of aanslag dat loopt langs de muren. Dit is een duidelijke indicatie van vocht in de muren en plafonds. Dit komt doordat er te weinig wordt geventileerd. Als vocht continu in uw woning circuleert en niet de kans krijgt afgevoerd te worden dan ontstaat er schimmel. Vervolgens zal de verf na na een tijdje los gaan laten. Als je goed ventileert zorgt je er voor dat verse lucht wordt aangevoerd en vochtige en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Meestal zijn er in woningen ventilatieroosters geplaatst. Zorg ervoor dat deze open en schoon zijn.

Tip 5: Bijwerken en bijstippen

Met een beetje aandacht voor zwakke plekken in het schilderwerk kun je voorkomen dat je een schilder moet inhuren om of houtrot tegen te gaan of opnieuw verf aan te brengen. Het is namelijk zo dat sommige plekken van het schilderwerk kwetsbaarder zijn dan andere plekken. Dit kan omdat op bepaalde objecten meer de zon op zal schijnen en sommige geschilderde objecten zijn meer onderhevig aan slijtage door gebruik. Als je nu deze plekken iets meer aandacht geeft door dit licht bij te werken en bij te stippen kun je het inhuren van een professionele schilder uitstellen.

Tip 6: Neem een onderhoudsabonnement

Een onderhoudsabonnement klinkt misschien duur maar dat is het niet. Je kunt zelfs stellen dat het kostenbesparend is. Eigenlijk komt het er op neer dat de verantwoordelijkheid van het onderhoud niet meer bij jou ligt maar bij het schildersbedrijf. Zij zullen zorgen dat het houtwerk niet verrot raakt en dat je huis er altijd picobello uitziet.vraag de schilder naar prijzen voor een onderhoudscontract.

Tip 7: Kwaliteit verf

Zorg ervoor dat er altijd een goed kwaliteitsverf wordt gebruikt. Hierin zitten namelijk grote verschillen. Goedkoop is hierbij helaas vaak duurkoop. Bespaar dus niet op verfkosten en koop van een kwaliteitsmerk als: Boonstoppel,

 • Sigma
 • Sikkens
 • Wijzonol,
 • Trimetal
 • Koopmans
 • SPS

.

Tip 8: Kosten schilderwerk meenemen in de hypotheek

De totale kosten van het onderhoud voor meerdere jaren kun je in één keer afkopen. Daarom kun je dit ook mee laten nemen in je hypotheek. Je kunt het ook betalen vanuit de verkoop van je andere woning. Je kunt in dit geval het beste gebruikmaken van een onafhankelijke stichting die het geld beheert in plaats van te stallen bij de schilder die het schilderwerk onderhoud. Zo houd je controle en zekerheid.

 • Kwalitatief goed schilderwerk
 • Kosten uitsmeren: door elke maand/jaar een vast bedrag te reserveren kun je de kosten goed beheersen
 • Gemak: Je hoeft niet meer te denken aan het schilderwerk.
 • Garantie: Voor schilderwerk binnen een contract is er altijd garantie.
 • Waardeverhoging woning: Een goed onderhouden huis is meer waard

Tip 9: Schilder op het juiste moment van het jaar

Wanneer kun je buiten schilderen?

we adviseren om het hele jaar door 4 keer per jaar het schilderwerk te onderhouden. En voor buitenschilderen geldt dat je ook het hele jaar wel kunt schilderen. Echter , moet je wel op een paar zaken letten:

 • Schilder niet als het regenachtig is en al helemaal niet als het giet
 • Schilder ook niet als het heel erg zonnig is, hiermee vergroot je de kans op blaarvorming.
 • Schilder niet als het te koud is (temperatuur onder de 5 graden)
 • we raden ook af om te schilderen als het te hard waait. De kans op opwaaiend stof en vuil is hier dan namelijk te groot.

Tip 10: Ontvang subsidie voor schilderwerk van uw woning

Wil je weten of je subsidie kan krijgen voor het schilderwerk en of onderhoud van je woonhuis? Op de website van je gemeente kun je vaak informatie vinden over woningverbetering van particulieren. Misschien geeft jouw gemeente subsidie voor energiebesparende maatregelen.

Het volledige artikel van Vereniging Eigen Huis met onderhoudstips voor het schilderwerk kun u hier lezen.