Zonnepanelen leveren niet allemaal dezelfde hoeveelheid stroom op. Het is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type zonnepaneel, en de ligging en helling van je dak. We leggen uit waar je rekening mee dient te houden.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

De factoren die van invloed zijn op de opbrengst van zonnepanelen zijn per situatie verschillend. Zonnepanelen die bijvoorbeeld naar het zuiden gericht staan, krijgen meer zon en genereren dus meer energie dan panelen die in een andere richting staan.

Ook is de hellingshoek van belang. De meeste schuine daken hebben een hellingshoek van 30 tot 40 graden. Dat is ideaal. Als jouw dak dat niet heeft, kun je uitgaan van een lagere energieopbrengst (ongeveer 10%), dat betekent dus ook een langere terugverdientijd.

Hieronder een opsomming met de factoren die van belang zijn bij de berekening:

  • Energieverbruik
  • Aantal zonnepanelen
  • Vermogen van de zonnepanelen
  • Aantal zonuren
  • Hellingshoek waarin de zonnepanelen geplaatst zijn.
  • Orientatie van het dak
  • Afschrijving van zonnepanelen
  • Vermindering van het vermogen van zonnepanelen

Wil je een beeld krijgen van wat de opbrengst van zonnepanelen zal zijn in jouw situatie, met daarin alle bovenstaande factoren meegenomen? Check dan deze tool.

Bereken jouw rendement

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet allemaal even groot, en ze leveren niet allemaal dezelfde hoeveelheid stroom op. Hier kun je lezen wat het verschil is per type zonnepaneel. Maar je kunt uitgaan van een gemiddeld standaard vermogen van 280Wp per zonnepaneel, en het gemiddelde formaat is 1 meter bij 1,65 meter. Hieronder een tabel met een paar rekenvoorbeelden:

Vermogen zonnepaneel Energieverbruik Aantal zonnepanelen nodig Prijs zonnepanelen
200WP 4.000 kWh 26 €4100
250WP 4.000 kWh 22 €3500
300WP 4.000 kWh 18 €3300
350WP 4.000 kWh 15 €3000

Wat als ik meer opwek dan verbruik?

In de Nederland is het zinvol om meer stroom op te wekken via zonnepanelen dan je zelf verbruikt. Dit komt door de zogenaamde salderingsregeling. Dit betekent dat er geen prijsverschil is tussen de prijs van verbruikte stroom en de prijs teruggeleverde stroom. Zodra je op een zonnige dag dus meer energie opwekt dan verbruikt, gaat je energierekening hard naar beneden. Dit is zeker niet vanzelfsprekend. In de meeste landen in de wereld krijg je een lagere prijs voor teruggeleverde stroom, waardoor de terugverdientijd van zonnesystemen aanzienlijk langer kan zijn.

Salderingsregeling in de toekomst?

De salderingsregeling is een regeling die van toepassing is tot en met 2020. De regeling houdt in dat u uw eigen verbruik kunt verrekenen met opgewekte zonne-energie. Als de zon schijnt levert u terug en als het donker is gebruikt u diezelfde stroom. Dat wordt dan tegen elkaar weggestreept. Na 2020 is het nog uiterst onzeker wat er met die regeling gaat gebeuren. Het zou best eens kunnen zijn dat de salderingsregeling wordt afgeschaft of beperkt. Minister Kamp heeft dit al op 13 november 2013 aangegeven in een rapport aan het parlement. In 2016 is er door PwC een rapport uitgebracht aan de minister over de gevolgen en alternatieven voor salderen.

Beter geen slimme meter?

Het voorlopig nog verstandig geen slimme meter te laten plaatsen als uw zonnepanelen gaat aanschaffen. De oude meter met de terugdraaischijf (Ferrarismeter) zal bij de afschaffing van de salderingsregeling nog steeds even veel opleveren namelijk. Deze meter kan niet meten hoeveel je teruglevert aan het netwerk en kan er dus ook geen andere prijs voor gaan rekeken. Bij een slimme meter kan dat wel.

Is een batterij dan een optie?

Er bestaan ondertussen ‘thuisbatterijen’ die zonne-energie kunnen opslaan. Zonne-energie die u niet meteen nodig heeft, wordt via een thuisbatterij letterlijk ‘bewaard’ waardoor u op een later tijdstip de opgewekte stroom kan gebruiken. In combinatie met een digitale meter lijkt dit ideaal om blijvend maximaal rendement uit uw zonnepanelen te halen.

Thuisbatterijen zijn op dit moment nog steeds relatief duur. We verwachten dat deze technologie verder zal evolueren waardoor ze meer toegankelijk worden. Ook is de levensduur van een batterij nog een stuk korter dan die van zonnepanelen, waardoor je deze investering nog meerdere malen zult moeten doen.

Zonnepanelen berekenen via google maps

Door middel van de tekentool in combinatie met google maps in deze zonnepanelencalculator, kun je nu op jouw dak de ruimte tekenen waar zonnepanelen kunnen worden geplaatst. De calculator is ontwikkeld zodat je zelf kan uitrekenen wat de kosten zijn voor de aanschaf van zonnepanelen voor jouw specifieke situatie. Overzichtelijke grafieken geven je een duidelijk beeld over wat je per jaar bespaart op je energiekosten, en hoeveel tijd het kost voordat de investering is afgelost.